Ny bog 23. maj. Vær Nær – sammenhæng i samfundet.
Køb bogen på papir her • Hent bogen som PDF her • Støt bogen bogen her.
Et af bogens emner er empati:
Se flere videoer med emner fra bogen her.
Efter årtier med stadig mere selviskhed og kulde er samarbejde og tillid på vej tilbage på dagsordenen. Samtidig har helt nye videnskabelige erkendelser afdækket vores evne til samhørighed.
Biologisk set er vi mere tilbøjelige til at være rummelige og fair end vi troede. Vi hænger mere sammen end vi forestillede os. Empati og åbenhed er vigtigere end vi vidste.
Vær nær handler om værktøjer til at komme hinanden ved – fra meditation og mindfulness til den fælles kamp mod ulighed i samfundet og en miljøpolitik baseret på den spirende tro på verdens venlighed.
Nærvær vækker tillid – til verden og til hinanden.
Fra pressemeddelelsen:
Tor Nørretranders i ny bog:
Positiv politik, tak!
Dyrk det, der får samfundet til at hænge sammen, lyder politisk opsang i ny bog om biologien bag empati, medfølelse og fairness.
Politik handler i dag kun om at fjerne problemer og løse kriser, men ikke længere om at gøre tilværelsen bedre gennem et fornyet samfund, skriver forfatteren Tor Nørretranders i bogen Vær nær, der udkommer den 23. maj. Vi har brug for en politisk debat, der handler om visioner, for det var gennem bestræbelsen på at skabe en bedre samfund, at Danmark blev et rigt land. Velfærden skabte velstanden, ikke omvendt, siger forfatteren.
Positiv politik med biologisk afsæt
Nørretranders’ idé om den positive politik kommer fra de seneste ti års nybrud indenfor videnskaber som psykologi, neurobiologi og økonomi, hvor forskerne er blevet trætte af kun at beskæftige sig med mennesker, der har det dårligt og er i krise. Det har vist sig at man har kunnet lære meget om mennesker ved at studere hvornår vi er glade og føler lykke. Man kan dyrke disse positive følelser og få bedre liv ud af det. Tilsvarende, hævder Nørretranders, er tiden nu kommet til at politik ikke bare skal handle om at fjerne problemer, men i stedet om at øge livskvaliteten ved at fremme de nyopdagede sider af mennesker, som handler om sammenhæng og sammenhold.
Hjerneforskere har gennem de seneste ti år kortlagt hvordan mennesker hænger meget mere sammen i dagligdagen, end vi har troet. Vi ved meget mere om hvordan hinanden har det og udveksler mange flere små signaler med ansigtsmimikken, end vi anede. Derfor er vi mere påvirkede af, hvordan de andre har det, end vi troede. Det har store konsekvenser for den politiske debat, hævder Tor Nørretranders i bogen. For hvis alle mærker, hvordan de andre har det, er det jo helt meningsløst at tale om egoisme og selvopofrelse. For når det påvirker mig, hvordan andre har det, er det jo ikke særlig smart kun at tænke på sig selv. Egoisme er bare en form for amatør-egoisme. Rigtige egoister tænker på de andre, for man får det bedre når andre har det godt, skriver Nørretranders, som sammenfatter den nye biologiske baserede forståelse af mennesket i et slogan: ”Alle har det bedre når du har det godt. Du har det bedre når alle har det godt.”
Vi har alle Bennys bukser på
Vær nær tager afsæt i en klassiker blandt danske børnerim, Halfdan Rasmussens vidunderlige fire linjer fra Halfdans ABC: ”Bennys bukser brændte. Børge råbte – Åh! Børge havde nemlig Bennys bukser på.” Tor Nørretranders viser hvordan moderne biologi og psykologi har påvist at vi alle sammen går rundt med hinanden bukser på, så vi kan mærke, når det brænder på. Derfor fortæller det charmerende lille rim hele historien om det moderne samfund: Vi skal bare mærke efter på os selv, så kan vi fornemme hvordan de andre har det. Og hvordan planeten har det. Det betyder at vi ikke får det bedste liv ved kun at tænke på os selv, men ved at tænke i fairness, lighed, åbenhed og balance. Sådan som aberne gør det.
Vær nær handler derfor om hvordan vi mærker hinanden og verden gennem nærvær. Den spænder fra studier af ansigtsmuskulatur, meditation og strækøvelser over spilteori, økonomisk adfærd og ulighedens historie til verdens venlighed, den vilde mad i naturen og fællesskabernes fremvækst i det moderne samfund.
Vær nærer dermed både en politisk og en personlig udfordring til danskerne.
En grænseløst positiv bog, som gennemargumenteret vender op og ned på vores måde at tale om vores livssituation og vores kultur.
Peter Bastian, musiker
Vær nær samler og skaber både sammenhold og sammenhæng.
Alfred Josefsen, direktør
Fra en af landets bedste samtænkere.
Suzanne Brøgger, forfatter
Nørretranders bog giver mig et perspektiv på mekanikken bag vores empati og hvordan vi er alene og sammen i verden.
Olafur Eliasson, kunstner
Køb bogen på papir her • Hent bogen som PDF her • Støt bogen bogen her.
Hej Tor
Tak for endnu en inspirerende og tankevækkende bog. Jeg er vild med, at en uforudsigelig, kompliceret og kompleks verden gør det generøse og tillidsfulde til en vinderstrategi. Jeg tænker dog at lige præcis spørgsmålet omkring målestokken for den naturlige udvælgelse kan udfoldes mere. Jeg ser det som en uendelig kilde til undren. Dvs. hele spørgsmålet om, hvorfor vi lokalt oplever højere kompleksitet mellem universets bestanddele (begrebet omkring termodynamisk dybde prøver vel at ramme det samme fænomen). Spørgsmålet om, hvorfor der ser ud til at være en retning af mere kompleksitet kombineret med manglen på en masterplan. I den forbindelse, er det i forlængelse af din bog nærliggende om ikke man må forvente emergente fænomener af usete dimensioner mellem mennesker. At hvis vi kommer sammen med en nærhed, en åbenhed og en tillid til livsprocessen, kan der potentielt opstå helt nye, mere komplekse og uendelig dybere måder at være sammen på, fordi vi identificerer os med en og samme proces og projekt. Det projekt må være et liv værdigt.
Kh Rasmus
Hej Rasmus,
Tak for dine venlige ord. Jo, man kan da sagtens drømme om en form for emergent egenskab ved en masse empatiske mennesker. Men det er og bliver drømme lige nu. I bogens slutning henviser jeg til ideen om et internet af empati med mennesker som routere. Der er meget at vie sit virke til — enig!
// Tor
Kære Tor Nørretranders,
Mange tak for den venlige gestus at dele bogen Vær Nær på denne måde.
(Dagens omtale i Berlingske gør mig opmærksom herpå).
Bogen vil jeg læse med stor interesse. Jeg synes det er interessant hvorledes ansvarlighed og selvrealisering udfolder sig imellem mennesker. Mange opfatter disse to begreber som naturlige modsætninger og positionerer sig og sin eksistentielle søgen mod begreberne som isolerede værdisæt og handlemuligheder. Også selvom de fleste med tiden erfarer hvordan meningsfuld og nyttig udfoldelse netop opstår når ansvarlighed og selvrealisering er nært koblede og samtidigt tilfredsstillet (som f.eks når mennesker organiserer sig og lykkes med at skabe noget kreativt sammen).
For egen del er sådanne oplevelser blevet til en fast overbevisning, som jeg gerne slår et slag for.
Jeg ser således i tiden behov for en fundamental justering af de såkaldte sociale medier, såfremt disse – teknisk set udmærkede – hjælpemidler effektivt skal understøtte ansvarlige og selvrealiserende aktiviteter i grupper. Jeg tror også at der blandt mange borgere er et u-erkendt behov for communities, der ikke alene bekender sig til sam-skabelse – ansigt til ansigt – men som også sørger for en praktisk kontakt-platform til formålet.
Jeg har derfor skabt en model for et simpelt socialt software, der kan tjene til identifikation, kontakt og selvorganisering af menneskeligt talent. Målet er et alternativt socialt kontakt-forum og -mønster, der som en vigtig forskel, artikulerer menneskelig forpligtelse og konsekvens. Et socialt design der faciliterer off-line møder og aktivitet og låner fra spilteorier om Tit-for-Tat som langsigtet fordelagtig strategi.
Det er spændende og af potentiel stor værdi, om det kunne lykkes at skabe et design, der måske kunne give praktisk hjælp til at flere kan finde ind i meningsfyldt og ansvarligt samvær ansigt til ansigt.
Med venlig hilsen Jens