Stenalderkost er årets ord

Men ordet er slet ikke nyt, selv om Dansk Sprognævn hævder det.

Juhu, “årets ord” blev stenalderkost. Det var radioprogrammet “Sproglaboratoriet”, der udpegede stenalderkost som den vigtigste sproglige nydannelse i 2012.

Og det er jo herligt at dommerne – komikeren og tv-værten Jan Gintberg, direktøren i Dansk Sprognævn Sabine Kirchmeier-Andersen og skønlitterær forfatter Kirsten Hammann – har fundet ordet vigtigt. Begrebet er meget betydningsfuldt og har jo fået et kolossalt opsving i 2012, hvor stenalderkost og palæo er blevet populært, blandt andet i kraft af bøger af den danske kok Thomas Rode Andersen og den amerikanske ernæringsforsker Loren Cordain.

Panlet fra DR P1’s Sproglaboratoriet i aktion med at udpege årets ord.

Det fremgår af DRs egen omtale af radioprogrammet at Gintberg og Hammann tror, at stenalderkost er et nedsættende udtryk, der skal håne de kostfrelste. Men det er det jo ikke. Det er en beskrivelse af en form for kost, som mange er begyndt at blive begejstrede for, bl.a. fordi det smager bedre. En kost der ikke anvender agerbrugssamfundets stivelsesrige billig-mad som korn, ris, majs og kartofler.

Sprogforskeren derimod mener at ordet ikke kun er nedsættende. DR citerer Sabine Kirchmeier således: ”Vi er bevidste og lever måske mere oprindeligt, end vi gjorde for bare nogle år siden på grund af krisen. Og så er ordet stenalderkost rent faktisk nyt og fra 2012,” konstaterede hun, iflg. DR.

Men det er ganske enkelt faktuelt forkert. Både begrebet og selve ordet har været brugt før. Det optræder for eksempel en håndfuld gange i min bog “Menneskeføde” fra 2005 (se side 170, 180, 181, 193, 218). Og dengang var det ikke nyt. Selve ideen om stenalderkost stammer fra en artikel (på engelsk) fra 1987. Hvornår ordet første gang er blevet brugt på dansk tør jeg ikke sige.

Mange har i øvrigt spurgt hvornår bogen, der har været udsolgt i flere år, udkommer igen, nu hvor dens diskussion af stenalderkost, menneskeføde, ernæring, kost osv. vækker så meget interesse. Det glade budskab er, at Forlaget Tiderne Skifter, der udgav den i 2005, planlægger at sende en paperback ud til foråret.

 

Side 180 i “Menneskeføde”, 2005. Ordet “Stenalderkost” optræder i mellemrubrikken og en håndfuld andre steder i bogen.

Amerikaneren Loren Cordain har været en internationalt førende talsmand for begrebet Stenalderkost. Bogen er fra 2011.

Kokken Thomas Rode Andersen har været en vigtig drivkraft bag udbredelsen af kendskab til stenalderkost i 2012.

 

 

One thought on “Stenalderkost er årets ord

  1. Gert Larsen

    Hej Tor,

    Jeg er stor fan af dine bøger og dit arbejde. Jeg har haft præcis samme tanke efter Thomas Rodes bog udkom, og stenalderkost kom på alles læber. Det er da gamle nyheder, tænkte jeg, det skrev Tor Nørretranders om for mange år siden. En ting er ordet “stenalderkost” men hele historien om stivelse og landbrugets betydning for kosten, burde ikke være nyheder. Vi må bare konstatere at kogebøger er mere populære end bøger om naturvidenskab.

    Bortset fra det nyder jeg selv med største velbehag ris, kartofler og pasta, ikke at jeg betvivler stivelsens grumheder, men alt med måde.

    Gert.

    Svar

Leave a Reply